Bombkowo - czyli... najlepszy stary piernik.

 IMG 1057

  

Spotkanie Klubu Seniora

12 listopad 2014

 

 

 

 

 

 

 

Połowa listopada to idealny czas na początek świątecznych przygotowań, ponieważ idealny piernik powinien leżakować min. 3 tygodnie. W Klubie Seniora piernik już nabiera dojrzałości, a uczestnicy spotkań umilają sobie czas oczekiwania własnoręcznym zdobieniem bombek.

Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście piernika staropolskiego, koniecznie nastawcie go w tym roku! Nie jest skomplikowany i ma tę zaletę, że robi się go dwuetapowo - najpierw wyrabia się ciasto, odstawia w chłodne miejsce (spiżarnia, piwnica, lodówka) na kilka tygodni i dopiero przed Gwiazdką piecze się i dekoruje ciasteczka. Zachęcamy wszystkich także do dekorowania bombek bo to naprawdę daje mnóstwo radości w trakcie pracy i satysfakcja jak ujrzymy nasze „dzieła” na udekorowanym drzewku.

 

IMG 1043IMG 1041IMG 1042

   
   

„Zanim przedstawimy staropolski przepis na piernik świąteczny, poświęcimy parę słów polskiej tradycji piernikowej. Otóż ciasto przyrządzone z dodatkiem miodu znała już kuchnia dawnych Słowian. Ale dopiero „odkrycie" przypraw aromatycznych oraz środków spulchniających ciasto uczyniło z twardego ciasta miodowego, używanego również przez Słowian w celach obrzędowych — piernik. Największą sławą cieszyły się pierniki norymberskie i toruńskie wypiekane w przepięknie rzeźbionych formach. Popularne toruńskie katarzynki znane już były w roku 1640. Staropolskie pierniki nie ustępowały jakością norymberskim. Przygotowanie ciasta piernikowego uchodziło słusznie za prawdziwą sztukę. Dojrzewało ono powoli i mogło być przechowywane  w stanie surowym całymi miesiącami. Miarą popularności pierników w Polsce jest fakt, iż faska z ciastem piernikowym stanowiła nierzadko część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Bardzo korzenne i mało słodkie pierniki przegryzano do wódki, słodkie i z bakaliami podawano na wety. Dawne polskie przysłowie zapewnia, iż najlepszymi rzeczami w Polsce były ongiś „gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna i warszawski trzewik". A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3—4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu („parter" lodówki lub — co lepsze i o co coraz trudniej — w chłodnej piwnicy).” Cytat i przepis pochodzą „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Maria Lemnis i Henryk Vitry.

 

 

Przepis na staropolskie pierniki:

 

  • 1/2 kg prawdziwego miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dkg smalcu (lub masła) – my wybraliśmy masło
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 torebki korzennej przyprawy do piernika

 

Miód, cukier i masło/smalec podgrzać   stopniowo,   niemal   do   zwarzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką, mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.). Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.

Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka (u nas szklana misa), przykrywamy czystą lnianą ściereczką (mamy folię) i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. Dojrzałe wałkujemy, wycinamy kształty i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez kilkanaście minut. Dekorujemy bezpośrednio po upieczeniu ciastka są twarde, lecz po 2—3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.

 

IMG 1058  IMG 1061  IMG 1063 
IMG 1065 IMG 1068 IMG 1069 

 

Nauka zdobienia bombek część I

Potrzebujemy: 

  • Styropianowe kule
  • Krótkie szpilki
  • Dodatki: np. tasiemki, cekiny.
  • Wyobraźnia

 

Wykonanie jest naprawdę proste wystarczy uruchomić wyobraźnię, wymyślić bądź odtworzyć wzór. Cekiny i tasiemki przypinamy do styropianu szpilkami. Należy tylko zwrócić uwagę na zależność główek szpilki od dziurek cekina. Jeśli otwory są większe można pomóc sobie koralikami wtedy najpierw na szpilkę nakładamy koralik a następnie cekin przyczepiamy do kuli. Zdjęcia przedstawiają kolejne kroki przykładowej bombki, oczywiście wzór jest dowolny.

 

 IMG 1045  IMG 1046
 IMG 1051  IMG 1054


button przedszkole

 

Stowarzyszenie na facebooku:

facebook baner stowarzyszenia

Przedszkole na facebooku:

facebook baner przedszkola  partnerzy