W dniu 9 lipca na spotkaniu Klubu Seniora zorganizowano Dzień Pieroga.
W spotkaniu wzięło udział siedemnastu mieszkańców wsi Zachełmie.
Przepisem na ciasto podzieliła się pani Barbara Mojecka, a trzy rodzaje farszy przygotowała wcześniej pani Irena Wiśniewska. Do wyboru były pierogi: z kapustą i grzybami, kapustą i mięsem a także dla miłośników słodyczy: jagodowe.
Większość uczestników spotkania z werwą i zapałem uczestniczyła w lepieniu pierogów. Reszta z niecierpliwością czekała na efekty ich pracy i degustacje. Przy pracy panowała radosna atmosfera i żartom nie było końca. Mamy się czym pochwalić - pierogi były pyszne, a ich ilość robiła wrażenie, ulepiliśmy ok 300 sztuk.
Po degustacji nastąpiło spalanie zbędnych kalorii, chętne panie i panowie udali się na nordic walking, czyli spacer z kijkami. Reszta w tym czasie rozgrywała partie brydża.
Przepis na idealne ciasto:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zagnieść ciasto dotąd aż po naciśnięciu się podnosi. Ciasto dobrze należy dobrze rozwałkować. Aby ułatwić sobie prace pani Basia proponuje pokroić ciasto na kwadraty 7x7. Następnie nakładamy na środek kwadratu farsz wg uznania składamy na róg i robimy falbankę.
(Farsze wykonujemy z dowolnego przepisu)